Pianoles

“Ik wil graag beginnen met pianospelen (ik hoop dat het niet te laat is!)”

“Ik heb vroeger les gehad en wil het weer oppakken, maar wil daar graag hulp bij”

“Ik kan al best wat spelen maar ik loop vast. Het blijft slordig en het lukt me niet om het te verbeteren.”

“Ik voel me onzeker over mijn spel. Ik zit niet lekker ontspannen aan de piano”

Herken je je in één van deze uitspraken?

Lees dan verder, of download meteen gratis het eerste hoofdstuk van mijn pianomethode.

Leren en kunnen

Ik ben als uitvoerend pianist en pianodocent een ‘kunner’, maar ik ben ook altijd een leerling. En zoals ik een leerling ben van mijn docenten en voorbeeldfiguren, zo zijn mijn vingers ook leerlingen van mijn brein, mijn bewustzijn, mijn aandacht en motivatie. Ook jouw vingers zijn dat. Zie jouw vingers als heel trouwe en hun best doende leerlingen van jouw aanwijzingen. Wanneer zij eenmaal begrijpen wat ze moeten doen, kan je dat met genoeg oefening letterlijk ‘in de vingers krijgen’. Wanneer iets moeilijk is, is het meestal een kwestie van de juiste aanwijzing aan je vingers doorgeven. Dat je niet meteen een kunner bent, is meer dan logisch. Dat heeft tijd en oefening nodig.

Streng naar jezelf

Vaak geeft ons hoofd onhandige en onduidelijke aanwijzingen. Het zegt dan bijvoorbeeld “fout!”. Dat snappen vingers niet. Of “dit zou ik toch moeten kunnen, ik doe het gewoon nog een keer”. Maar dan doen die vingers het gewoon weer fout omdat ze niet weten hoe ze het beter moeten doen. Dit soort gedachtes zitten ons leerproces en ons speelplezier in de weg. Je kan ze opmerken en vervolgens wat objectiever beschouwen wat er nu eigenlijk aan de hand is zodat je daarmee aan de slag kan. En dan gaat het leren een stuk sneller en gemakkelijker.

Dansen met je vingers

Wat jouw vingers doen wanneer ze zich op de pianotoetsen bewegen, zie ik als een dans. Het zijn geen computertoetsen die je indrukt; een piano is bijna een levend instrument, omdat het met zijn klank reageert op jouw bewegingen. Een ontspannen aanslag geeft een mooie toon. Je beweegt van toets naar toets, je hand rekt zich uit en maakt zich klein, draait een rondje met zijn pols. Een deel van het speelplezier is het fysieke meevoelen van wat je doet. Je kan dansen over het toetsenbord en de beheersing voelen die je vingers verkrijgen.

In mijn pianolessen leer je het toetsenbord, je vingers en dus zelfs iets van je psyche kennen. Je speelt uit je hoofd en met bladmuziek. We spelen samen en we improviseren met de akkoorden, de toonsoorten en de ritmes waaruit nagenoeg alle westerse muziek is opgebouwd. Wanneer je net begint speel je ook uit mijn eigen methode die ik momenteel op papier aan het zetten ben.

Je bent welkom vanaf een leeftijd van 12 jaar, vanaf elk niveau.

Lestijden

Je krijgt een vaste lesdag en -tijd bij mij thuis in het centrum van Culemborg. De meeste lessen zijn 45 minuten, elke week of om de week. Wanneer je net begint is het aan te raden elke week te komen omdat je dan nog het meeste leert in de lessen zelf.

Tarieven

Een proefles kost €20 voor 30 minuten en €30 voor 45 minuten.

Reguliere lessen tot 21 jaar:
10 lessen van 30 minuten: €240
10 lessen van 45 minuten: €306 15% korting
5 lessen van 45 minuten (voor om de week les): €180

Vanaf 21 jaar:
10 lessen van 45 minuten: €370 15% korting
5 lessen van 45 minuten: €217,50
5 lessen van 60 minuten: €290

Alle bedragen zijn vrijgesteld van btw.

Je kan contact opnemen voor een proefles via info@ariadneverstegen.nl of 06-16337785.

Ariadne Verstegen

info@ariadneverstegen.nl

+31(0)6-16337785

privacy