/Pianoles
Pianoles 2018-02-12T16:12:37+00:00

Pianoles

Wat mij in het lesgeven altijd het meest heeft geboeid is de verscheidenheid aan persoonlijkheden en talenten. Wie ben jij en wat heb je nodig? Waar word je blij van en wat zit je in de weg?
Het doel is muziek maken, op dit moment, met wie jij bent, met wat jij kan.

Herken je je in één van onderstaande uitspraken?
Denk je aan een andere uitspraak die voor jou van toepassing is, stuur die mij op via het contactformulier of via een mailtje en misschien is het er wel eentje die hier heel goed tussen past!

“Ik zou zo graag willen improviseren maar ik durf het niet!”
“Ik zou zo graag willen improviseren maar ik denk dat ik het niet kan.”
“Ik voel me gespannen aan de piano.”

Wanneer je nog nooit hebt geïmproviseerd, kan het voelen als in het diepe springen zonder zwemdiploma op zak. Je hebt geen idee wat er gaat gebeuren en je bent bang kopje onder te gaan. Maar het water, het geen vaste grond onder je voeten hebben, kan je een gevoel van vrijheid geven, en dat is waarschijnlijk ook waar jij naar verlangt. Ik weet van mezelf hoe eng improviseren kan zijn. Na mijn conservatoriumtijd durfde ik er niet aan te beginnen. Maar ik heb het toch gedaan. Omdat ik me vrij wilde voelen. Wanneer jij die stap wil wagen, is het fijn als er een leraar is die een veilige omgeving creëert, én die je kan laten zien hoe je kan zwemmen zonder te verdrinken.

“Het improviseren met Ariadne maakt mij los van dagelijkse beslommeringen. Het geeft me plezier in spelen en een vrij gevoel.”

Frouwkje (62 jaar)

“Ik wil de stukken die ik speel zo graag ook zonder bladmuziek kunnen spelen.”
“Het lukt me maar niet om een stuk foutloos en vloeiend te spelen.”
“Ik wil me vrijer voelen wanneer ik speel.”

Klassieke muziek is prachtig. En het is geweldig dat we zo’n enorm repertoire aan pianomuziek hebben, en dat het ook nog allemaal voor ons is opgeschreven! De componisten die die noten schreven, hebben dat gedaan vanuit hun improvisaties, vanuit hun taal, hun kennis en hun hart. Is het niet zonde om noten op te volgen als een recept, zonder de taal van de muziek te leren, dus zonder écht te leren koken? Ik besteed aandacht aan het betekenis geven van de noten, het snuffelen aan de ingrediënten van je recept. Hierdoor leer je mooier, makkelijker en vrijer spelen, en krijg je het vertrouwen dat je de bladmuziek niet altijd nodig hebt.

“Ik zing graag en wil mezelf leren begeleiden op de piano (popmuziek).”
“Ik wil me niet aan allemaal regels moeten houden. Ik wil mijn eigen ding doen.”
“Ik wil meer weten over muziektheorie zodat ik dat kan toepassen op mijn eigen composities en improvisaties.”

Ik ben zelf altijd een eigenwijze leerling geweest. Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe muziek in elkaar zit, en tegelijkertijd vind ik het heerlijk (en belangrijk!) om de regels vervolgens weer los te kunnen laten. In mijn lessen leer ik je wat je maar wil leren en mag je er vervolgens mee doen wat je wil.

“Ons kind heeft plezier in muziek maken maar toch oefent hij/zij niet graag.”
“Wij vinden het belangrijk dat ons kind zijn/haar creativiteit kan ontwikkelen.”

Ik merk steeds weer hoe creatief kinderen kunnen zijn en hoeveel plezier ze beleven aan improviseren. Wanneer piano spelen echter gaat voelen als ‘moeten’ en ‘iets moeilijks’, kan het zijn dat ze vast lopen. Ik wil kinderen lesgeven vanuit wat zij voelen en horen. Oefenen wordt spelen en moeten wordt willen.

“De eerste les vond ik het meteen al leuk, ook al was ik die dag helemaal niet blij! Ariadne is heel aardig en ook grappig.”

Ebel (10 jaar)

Hier kan je meer lezen over de praktische kant van de lessen.

Proefles

We beginnen met een proefles om te kijken of het klikt en om te kijken of ik jou kan leren wat je graag wil leren. Wanneer je net begint met pianospelen óf met improviseren kan je na de proefles een introductiecursus volgen van 10 lessen.

Introductiecursus

Na je proefles kan je een introductiecursus volgen van 10 lessen. Deze is vooral bedoeld voor leerlingen die de mogelijkheden van hun vingers en de piano nog moeten ontdekken, maar is ook leerzaam voor leerlingen die nieuw zijn met improviseren. Deze cursus kan alleen of in (klein) groepsverband gevolgd worden. Je hebt geen boeken nodig maar je krijgt van mij materiaal en opdrachten voor thuis.

Nog meer les

Na die eerste tien lessen betaal je per blok van tien lessen. Je krijgt in principe elke week les, maar wanneer je van jezelf weet dat je goed zelfstandig kan werken, dan kan eens in de twee weken ook.
Kinderen krijgen altijd elke week les.
De lessen zijn 45 minuten of een uur, alleen wanneer je kind jonger is dan 8 jaar kunnen we er ook een half uur van maken.
De lessen zijn bij mij thuis in Culemborg, bij jou thuis (in overleg) of bij mij in de studio in het centrum van Utrecht.

Voorspelen

Twee keer per jaar organiseer ik een voorspeelgelegenheid. Dit is een veilige en knusse omgeving waar je aan familie en vrienden kan laten horen waar je mee bezig bent.

En nu jij…

Bedenk allereerst even of je de tijd vrij hebt om met je pianolessen bezig te zijn! Het is zonde om te investeren in lessen die misschien wel inspirerend zijn, maar waar je verder niet zoveel uit kan halen omdat je de tijd niet hebt om te spelen.

Voor lessen, materiaal en voorspeel gelegenheden betaal je*:

€225 voor 10 wekelijkse lessen van 30 minuten (tot 8 jaar in overleg)
€300 voor 10 wekelijkse lessen van 45 minuten
€400 voor 10 wekelijkse lessen van 60 minuten

€150 voor 5 tweemaandelijkse lessen van 45 minuten
€200 voor 5 tweemaandelijkse lessen van 60 minuten

Het kost €5,00 per les extra wanneer ik bij je aan huis kom.
Een proefles kost €15 voor 30 minuten en €22,50 voor 45 minuten.

*Deze bedragen zijn excl. 21% btw voor leerlingen van 21 jaar en ouder.

In een schooljaar krijg je 40 lessen. Ik houd de schoolvakanties aan.