Pianoles

Wat mij in het lesgeven altijd het meest heeft geboeid is de verscheidenheid aan persoonlijkheden en talenten. Wie ben jij en wat heb je nodig? Waar word je blij van en wat zit je in de weg?
Het doel is muziek maken, op dit moment, met wie jij bent, met wat jij kan.

Herken je je in één van onderstaande uitspraken?
Denk je aan een andere uitspraak die voor jou van toepassing is, stuur die mij op via het contactformulier of via een mailtje en misschien is het er wel eentje die hier heel goed tussen past!

“Ik zou zo graag willen improviseren maar ik durf het niet!”
“Ik zou zo graag willen improviseren maar ik denk dat ik het niet kan.”
“Ik voel me gespannen aan de piano.”

Wanneer je nog nooit hebt geïmproviseerd, kan het voelen als in het diepe springen zonder zwemdiploma op zak. Je hebt geen idee wat er gaat gebeuren en je bent bang kopje onder te gaan. Maar het water, het geen vaste grond onder je voeten hebben, kan je een gevoel van vrijheid geven, en dat is waarschijnlijk ook waar jij naar verlangt. Ik weet van mezelf hoe eng improviseren kan zijn. Na mijn conservatoriumtijd durfde ik er niet aan te beginnen. Maar ik heb het toch gedaan. Omdat ik me vrij wilde voelen. Wanneer jij die stap wil wagen, is het fijn als er een leraar is die een veilige omgeving creëert, én die je kan laten zien hoe je kan zwemmen zonder te verdrinken.

Wanneer je nieuw bent met improviseren, kan je naast reguliere lessen ook “De piano ontdekken in 10 lessen” bij mij volgen. Klik op “lees meer” hieronder voor meer info.

“Het improviseren met Ariadne maakt mij los van dagelijkse beslommeringen. Het geeft me plezier in spelen en een vrij gevoel.”

Frouwkje (62 jaar)

“Ik wil de stukken die ik speel zo graag ook zonder bladmuziek kunnen spelen.”
“Het lukt me maar niet om een stuk foutloos en vloeiend te spelen.”
“Ik wil me vrijer voelen wanneer ik speel.”

Klassieke muziek is prachtig. En het is geweldig dat we zo’n enorm repertoire aan pianomuziek hebben, en dat het ook nog allemaal voor ons is opgeschreven! De componisten die die noten schreven, hebben dat gedaan vanuit hun improvisaties, vanuit hun taal, hun kennis en hun hart. Is het niet zonde om noten op te volgen als een recept, zonder de taal van de muziek te leren, dus zonder écht te leren koken? Ik besteed aandacht aan het betekenis geven van de noten, het snuffelen aan de ingrediënten van je recept. Hierdoor leer je mooier, makkelijker en vrijer spelen, en krijg je het vertrouwen dat je de bladmuziek niet altijd nodig hebt.

“Ik zing graag en wil mezelf leren begeleiden op de piano (popmuziek).”
“Ik wil me niet aan allemaal regels moeten houden. Ik wil mijn eigen ding doen.”
“Ik wil meer weten over muziektheorie zodat ik dat kan toepassen op mijn eigen composities en improvisaties.”

Ik ben zelf altijd een eigenwijze leerling geweest. Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe muziek in elkaar zit, en tegelijkertijd vind ik het heerlijk (en belangrijk!) om de regels vervolgens weer los te kunnen laten. In mijn lessen leer ik je wat je maar wil leren en mag je er vervolgens mee doen wat je wil.

“Ik/ons kind wil muziek leren maken vanuit ontdekken en niet vanuit een vastomlijnde methode”
“Wij vinden het belangrijkste dat ons kind zijn/haar creativiteit en muzikaliteit kan ontwikkelen.”

Ik merk steeds weer hoe creatief kinderen kunnen zijn en hoeveel plezier ze beleven aan improviseren. Wanneer piano spelen echter gaat voelen als ‘moeten’ en ‘iets moeilijks’, kan het zijn dat ze vast lopen. Ik wil kinderen lesgeven vanuit wat zij voelen en horen. Oefenen wordt spelen en moeten wordt willen.
Kinderen die net beginnen kunnen “De piano ontdekken in 10 lessen” bij mij volgen. Klik op “lees meer” hieronder voor meer info.

“De eerste les vond ik het meteen al leuk, ook al was ik die dag helemaal niet blij! Ariadne is heel aardig en ook grappig.”

Ebel (10 jaar)

Hier kan je meer lezen over de praktische kant van de lessen.

Proefles

We beginnen met een proefles om te kijken of het klikt en om te kijken of ik jou kan leren wat je graag wil leren.

De piano ontdekken in 10 lessen

Vooral voor jongen kinderen kan het heel waardevol zijn om niet direct te beginnen met stukken of liedjes of popnummers leren. Eerst gaan we de piano ontdekken! Via spelen, luisteren, nadoen, improviseren, uitproberen. Geen boekjes, geen schriftjes, geen huiswerk. Alleen spelen en het plezier ontdekken dat daarbij hoort. Deze 10 lessen kan je volgen voordat je aan reguliere lessen begint, bij mij of bij iemand anders. Je kan ze ook volgen als intermezzo, bijvoorbeeld wanneer je wel al lessen hebt gevolgd, maar je het het gevoel dat je niet echt aan het muziek maken bent. Of je wil een eerste stap maken in improviseren vanuit jouw kern. Ook dan kan je deze losse lessen volgen. Zie hieronder voor de tarieven.

Reguliere pianoles

Je krijgt elke week les, op een vaste dag en tijd. Wanneer je van jezelf weet dat je goed zelfstandig kan werken, dan kan eens in de twee weken ook. Wil je nog minder vaak les of flexibelere lestijden, dan is de strippenkaart iets voor jou.
De lessen zijn meestal 45 minuten, in een enkel geval 30 of 60 minuten. We kijken samen wat het beste bij jou past.
De lessen zijn bij mij thuis in Culemborg, of in mijn studio in het centrum van Utrecht.

Losse lessen – Strippenkaart

Wanneer het moeilijk voor jou is om regelmatig lessen te nemen, dan kan je kiezen voor een strippenkaart van 10 lessen. Bij deze lessen maken we per keer een afspraak, en de tijden zijn flexibel. Je kan dus ook in het weekend en in de schoolvakanties lessen plannen. Wanneer je in Utrecht of Culemborg woont kan ik zelfs bij jou thuis komen. Deze lessen zijn meestal 60 minuten.

En nu jij…

Bedenk allereerst even of je de tijd vrij hebt om met je pianolessen bezig te zijn! Het is zonde om te investeren in lessen die misschien wel inspirerend zijn, maar waar je verder niet zoveel uit kan halen omdat je de tijd niet hebt om te spelen.

Voor de lessen betaal je*:

In een schooljaar krijg je 40 lessen. Ik houd de schoolvakanties aan.

Een proefles kost €25 voor 45 minuten.

De piano ontdekken in 10 lessen:
€250 voor 10x 30 minuten les
€375 voor 10x 45 minuten les

Reguliere lessen:
€225 voor 10 wekelijkse lessen van 30 minuten
€300 voor 10 wekelijkse lessen van 45 minuten
€400 voor 10 wekelijkse lessen van 60 minuten

€175 voor 5 tweemaandelijkse lessen van 45 minuten
€225 voor 5 tweemaandelijkse lessen van 60 minuten

Strippenkaart:
10 lessen van 60 minuten: €600,-
10 lessen van 45 minuten: €450,-

*Deze bedragen zijn excl. 21% btw voor leerlingen van 21 jaar en ouder.