Biografie

Op mijn zesde begon ik met pianospelen. Er stond een kleine bruine vleugel in ons huis en ik was nieuwsgierig naar de werking ervan. Mijn eerste liedje was snel gemaakt, met twee vingers op twee toetsen. Ik kreeg les en vond alle liedjes die ik moest oefenen leuk. Natuurlijk kon dit niet zo blijven; vanaf mijn tiende jaar begon de weerzin tegen alles wat voor mijn gevoel ‘moest’. Ik luisterde veel naar de radio en probeerde na te spelen wat ik mooi vond klinken. Al gauw begon ik eigen muziek te maken.

Toen de klassieke muziek mij begon te boeien, gebruikte ik elementen daaruit die ik inspirerend vond. Ik werd fan van Robert Schumann en luisterde elke avond naar zijn romantische pianomuziek.

In 2005 begon ik mijn studie aan het Conservatorium in Utrecht bij Paolo Giacometti. Ik ontwikkelde een liefde voor Bach, die ik tot die tijd juist zoveel mogelijk had gemeden. Met Debussy en Bartók voelde ik me al veel langer verbonden. Mijn plezier in ritmisch spel leidde me naar de nog modernere muziek. Ik speelde met orkesten mee en werd lid van het Utrechts Blazers Ensemble.

Na mijn Bachelor vertrok ik voor een semester naar Salzburg, waar ik studeerde bij Jeanette de Boer. Daar trok ik me op aan het hoge niveau van de studenten aldaar, en de vele fantastische opera-uitvoeringen en muziekfestivals.

Terug in Utrecht studeerde ik af bij Klára Würtz, de pianiste van de Schumann cd die ik als tiener zo vaak luisterde. Eindelijk durfde ik het aan om Schumann op mijn programma te zetten, en ik speelde zijn Kreisleriana op mijn eindexamen, samen met Bach en Debussy.

Na het afstuderen kwam er een tijd van alles doen wat op mijn pad kwam. Ik werkte met zangers en koren. Ik speelde een tijdlang met schrijver en theatermaker Bernhard Christiansen. Hij daagde mij uit losser om te gaan met de noten op papier, en een speelsheid van vroeger werd in mij wakker. Langzaamaan begon ik steeds meer zelf te improviseren.
Ik speelde een aantal keren de Canto Ostinato met drie collega-pianistes. Ik begon zelf minimal invloeden te gebruiken in mijn improvisaties. Ik volgde de “Opleiding tot Improvisatiecoach” bij Robijn Tilanus en rondde die in juni 2017 af. Met mijn leerlingen ontdek ik steeds meer mijn eigen manier van lesgeven, met minder methodes en meer toegepast op wat bij de leerling past.

Al blijf ik altijd open staan voor nieuwe invloeden, mijn stijl heeft na veel spelen en uitproberen een vorm gekregen. Vanaf 2016 schrijf ik mijn eigen pianostukken, en in oktober 2018 is mijn debuutalbum GLOEI uitgekomen, onder mijn artiestennaam Ariadne Philine. Mijn interesse in zelfontwikkeling en de ontwikkeling van anderen (waaronder mijn eigen leerlingen) brachten mij in 2019 naar de opleiding Lichaamsgerichte Psychotherapie bij BodyMind Opeidingen, die ik tot juni 2022 volgde. Daardoor had ik minder ruimte voor mijn muziek. Momenteel werk ik echter weer aan nieuwe stukken en opnames, en in de zomer komt mijn volgende album “The Colour of Days” uit. Ik begin mij nu ook meer te verdiepen in de combinatie van piano met elektronische muziek, en werk samen met o.a Frietboer. Voor meer van mijn muziek, en verkoop van bladmuziek en cd’s verwijs ik je door naar  www.ariadnephiline.nl